Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

przez Ryszard Trawiński

Wszystkie odmiany cebuli to korzyści zdrowotne nie do zlekceważenia. To bogate źródło przeciwutleniaczy i inuliny. Wspomaga trawienie, obniża cholersterol. Doskonale sprawdza się w duecie z pomidorami.

Czytaj jeszcze

Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com
Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com

Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com
Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com

Surowe lub gotowane, brokuły zyskały rozgłos ze względu na zapobieganie nowotworom. Zawarte w winie flawonoidy zwalczają wolne rodniki. Fot. pexels.com
Surowe lub gotowane, brokuły zyskały rozgłos ze względu na zapobieganie nowotworom. Zawarte w winie flawonoidy zwalczają wolne rodniki. Fot. pexels.com

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być wartościowe i pożywne, by dać nam energię na cały dzień. Jakie jednak: węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe. Fot. pexels.com
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być wartościowe i pożywne, by dać nam energię na cały dzień. Jakie jednak: węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe. Fot. pexels.com

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Czarne jagody najlepiej znane są ze swojego działania przeciw starzeniu. Fot. pexels.com
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Czarne jagody najlepiej znane są ze swojego działania przeciw starzeniu. Fot. pexels.com

Wykazano, że ocet jabłkowy, który jest naładowany enzymami, probiotykami i mikroelementami obniża ciśnienie krwi a na rany działa antybakteryjnie. Fot. pexels.com
Wykazano, że ocet jabłkowy, który jest naładowany enzymami, probiotykami i mikroelementami obniża ciśnienie krwi a na rany działa antybakteryjnie. Fot. pexels.com

Nic tak nie obrosło w mity i przesądy jak jedzenie. Fot. pexels.com
Nic tak nie obrosło w mity i przesądy jak jedzenie. Fot. pexels.com

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się światecznymi przepisami. Fot. allaboutlife.pl

przez TownTrendy

Warsztaty z Gwiazdą: Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska-Stuhr zaprezentowały kilka nowoczesnych przepisów na potrawy prozdrowotne. Zaproszeni blogerzy przyszli z dziećmi, które gotowały razem z rodzicami,

VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl
VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl

przez TownTrendy

Karolina Szostak i Marta Kodryl były bohaterkami VII Warsztatów z Gwiazdą zorganizowanych przez portal allaboutlife.pl. Realizowano przepisy z ich książki „Mój spektakularny detoks”. Oto kilka z nich.

Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com
Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com

przez Anna Rączka

Anna Orzeł: Kortyzol popularnie nazywany jest hormonem stresu. Wtedy modyfikuje m.in. metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczów, pracę układu sercowo-naczyniowego, gospodarkę wodną, równowagę mineralną, funkcje układu immunologicznego oraz ośrodkowego układu nerwowego.