W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com
W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com

przez Karol Maria Turzyca

Miliony ludzi od lat bezskutecznie katują się dietami, opartymi na najdziwniejszych ideologiach. Miliony tyją, setki tysięcy osiągają monstrualne rozmiary. Otyłość, bez względu na to jak powstała, została przez naukę zaliczona w poczet niebezpiecznych schorzeń.

Czytaj jeszcze

Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com
Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com

Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com
Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com

Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com
Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com

Surowe lub gotowane, brokuły zyskały rozgłos ze względu na zapobieganie nowotworom. Zawarte w winie flawonoidy zwalczają wolne rodniki. Fot. pexels.com
Surowe lub gotowane, brokuły zyskały rozgłos ze względu na zapobieganie nowotworom. Zawarte w winie flawonoidy zwalczają wolne rodniki. Fot. pexels.com

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być wartościowe i pożywne, by dać nam energię na cały dzień. Jakie jednak: węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe. Fot. pexels.com
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być wartościowe i pożywne, by dać nam energię na cały dzień. Jakie jednak: węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe. Fot. pexels.com

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Czarne jagody najlepiej znane są ze swojego działania przeciw starzeniu. Fot. pexels.com
Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Czarne jagody najlepiej znane są ze swojego działania przeciw starzeniu. Fot. pexels.com

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com
Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com

przez Ryszard Trawiński

Peganizm to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. To połączenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo, polegającej na wykluczeniu produktów przetworzonych i weganizmu, eliminującego z diety produkty zwierzęce.

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

przez Ryszard Trawiński

Wszystkie odmiany cebuli to korzyści zdrowotne nie do zlekceważenia. To bogate źródło przeciwutleniaczy i inuliny. Wspomaga trawienie, obniża cholersterol. Doskonale sprawdza się w duecie z pomidorami.

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się światecznymi przepisami. Fot. allaboutlife.pl

przez TownTrendy

Warsztaty z Gwiazdą: Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska-Stuhr zaprezentowały kilka nowoczesnych przepisów na potrawy prozdrowotne. Zaproszeni blogerzy przyszli z dziećmi, które gotowały razem z rodzicami,

VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl
VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl

przez TownTrendy

Karolina Szostak i Marta Kodryl były bohaterkami VII Warsztatów z Gwiazdą zorganizowanych przez portal allaboutlife.pl. Realizowano przepisy z ich książki „Mój spektakularny detoks”. Oto kilka z nich.