przez TownTrendy

W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE
W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE

Kuchnia polska w pięciu smakach. Gwiazdy na historycznym wieczorze w Pink Lobster

Niezwykłe wydarzenie kulinarne miało miejsce w czwartek w warszawskiej restauracji Pink Lobster. Klub Szefów Kuchni zaprosił gości na smakow(it)ą podróż w czasie. Nie symboliczną a dosłowną.Podczas wytwornej kolacji pod hasłem „Przez stulecia - kuchnia polska w pięciu smakach” podano siedem dań - a każde przypisane było do innej kulinarnej epoki: od XV wieku poczynając, na XXI wieku kończąc.

Zespół Fundacji Klub Szefów Kuchni w składzie: Iwona Niemczewska, Wojciech Harapkiewicz, Łukasz Konik, Robert Skubisz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk i oczywiście Jacek Walczyk przygotował następujący zestaw dań: szczupaka po polsku, perliczkę w winie muszkatołowym, ślimaki z pietruszką i rodzynkami, chołodźca z botwiny, raków i cielęciny, jesiotra z rumianym sosem,  filety z gołąbków à la Hambourg z homarem oraz  deser różany.

W tajniki historii kuchni polskiej wprowadzał gości prof. Jarosław Dumanowski.

Przed Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Jarek Owczarczyk, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE
Przed Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Jarek Owczarczyk, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Na pierwszym planie Jarek Walczyk. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Na pierwszym planie Jarek Walczyk. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Na pierwszym planie Wojciech Harapkiewicz. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Na pierwszym planie Wojciech Harapkiewicz. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Na pierwszym planie Łukasz Konik. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Na pierwszym planie Łukasz Konik. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Iwona Niemczewska. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Iwona Niemczewska. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Jarek Owczarczyk i Wojciech Harapkiewicz. Fot. Pink Lobster/PIE
Zespół Stowarzyszenia Szefów Kuchni na "backgroundzie" w Pink Lobster przy pracy. Jarek Owczarczyk i Wojciech Harapkiewicz. Fot. Pink Lobster/PIE

Dania degustowało wielu znanych polskich gwiazd: Anna Samusionek, Anna Powierza, Bogusław Linda, Magdalena Antosiewicz, Joanna Majstrak,  Anna Popek, Wiganna Papina, Michał Witkowski, Julia Maciuszek, Paulina Janczak, Misheel Jargalsaikhan, Lidia Kopania, Karolina Nowakowska, Miss Warszawy, Agnieszka Kałuża, Joanna Racewicz, Laura Breszka, Jasiek Kuroń z małżonką.

Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Magdalena Antosiewicz, Laura Breszka, Lidia Kopania i Paulina Janczak. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Magdalena Antosiewicz, Laura Breszka, Lidia Kopania i Paulina Janczak. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Jarek Walczyk, Ola Gątkiewicz i Bogusław Linda. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Jarek Walczyk, Ola Gątkiewicz i Bogusław Linda. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Aleksandra Kałuża, Anna Powierza, Karolina Nowakowska, Anna Popek. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Aleksandra Kałuża, Anna Powierza, Karolina Nowakowska, Anna Popek. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Ela Piorun, Mishelle Jargalsaikhan, Joanna Majstrak. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Ela Piorun, Mishelle Jargalsaikhan, Joanna Majstrak. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Jarek Walczyk, Anna Samusionek, Jasiek Kuroń z żoną i Ola Gątkiewicz. Fot. Pink Lobster/PIE
Na historycznej kolacji w Pink Lobster. Jarek Walczyk, Anna Samusionek, Jasiek Kuroń z żoną i Ola Gątkiewicz. Fot. Pink Lobster/PIE

Klub Szefów Kuchni, który opracował koncepcję wydarzenia, zapowiedział kolejne pokazy polskiej tradycji kulinarnej w takiej nowoczesnej odsłonie.

Tematy: Dieta, Patronat medialny, Wideo

Wróć

Podobne w serwisie

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

Jeszcze w dziale

W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE
W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE

Dlaczego tak trudno jest dotrzymać noworocznych postanowień? Fot. pexels.com
Nie ma nic złego w samodoskonaleniu i w stawianiu sobie wyzwań. Jednak postanowienia noworoczne często stawiane są pochopnie, pod wpływem emocji, a ich realizacja przeciąga się z roku na rok. Fot. pexels.com

Konflikty i nieporozumienia mają destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto żyć w zgodzie z ludźmi. Fot. pexels.com
Konflikty i nieporozumienia mają destrukcyjny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto żyć w zgodzie z ludźmi. Fot. pexels.com