przez TownTrendy

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się światecznymi przepisami. Fot. allaboutlife.pl

Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska-Stuhr: zdrowe przepisy na święta

Kolejne Warsztaty z Gwiazdą portalu Allaboutlife była to specjalna edycja świąteczna. Prowadziły ją Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska-Stuhr czyli kobiety, które o zdrowym odżywianiu wiedzą bardzo wiele.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr to dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Swoim pacjentom proponuje diety oparte na produktach sezonowych, lokalnych i naturalnych. Jest autorką kilku książek o odżywianiu, m.in. „Odżywienie dzieci mądre i zdrowe” oraz „Jak zamieszać w swoim życiu czyli KOKTAJLE dla zdrowia i urody”. Prowadzi bloga www.kachstuhr.pl.

Monika Mrozowska to aktorka, propagatorka zdrowego odżywiana. Od wielu lat proponuje zdrowe i smaczne potrawy widzom programu „Dzień Dobry TVN”. Jest autorką i współautorką książek kulinarnych. To m.in. „Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie” oraz „Słodko zdrowo świątecznie”. Monika jest wegetarianką. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową.

Warsztaty przyciągnęły wielu blogerów i influencerów. Uczestniczyły w nich m.in. Ewa Szabatin, Magdalena Antosiewicz, Agnieszka Kałuża, Ashplumplum, Olciiak, Neonowa Strzała. Wielu z gości przyszło z dziećmi. Uczestniczyły one w warsztatach, a w przerwach grały w grę RURKA WODNA.

Tego typu imprezy nie mogą się odbyć bez wsparcia marek. Tym razem o oprawę kulinarną zadbały: Hortex, OSM KRASNYSTAW, Zepter. Marka Baziółka zaprezentowała swoją nowość - zioła cięte. Swoje nowe witaminy i mikroelementy pokazały marki Cheers, kosmetyki Orientana, a designerskie stoisko - SF MEBLE (KARE POLSKA). O higienę rąk zadbała marka Clean Hands.

A oto co przygotowywano tym razem.

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl

Napój z szafranem

Ilość na 8 porcji. Zmieszać:

  • 4 szczypty szafranu,
  • 4 szklanki wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • sok z cytryny.

Złote mleko

Ilości na 8 porcji.

  • 1/4 szklanki kurkumy,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu,
  • 1/2 szklanki wody

zagotować w garnuszku do uzyskania pasty. Pastę przełożyć do słoiczka. Następnie zmieszać:

  • 2 łyżeczki pasty,
  • 2 łyżeczki masła klarowanego,
  • 4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego,
  • 2 szklanki mleka roślinnego.

Zupa bez wody

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 paprykarz Hortex
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 ketchup (mały słoiczek)
  • 3 ziemniaki surowe
  • kminek mielony, ostra czerwona papryka, pieprz mielony

Sałatka jarzynowa

Ilości na 8 porcji:

  • 2 opakowanie marchewki z groszkiem Hortex
  • 8 jajek
  • 200 g majonezu
  • 2 dojrzałe awokado
  • pęczek kolendry Baziółka, pęczek bazylii Baziółka
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Warzywa gotować aldente. Ugotowane lekko ostudzić. Jaja gotować na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę. Dwa awokado obrać ze skórki. Jedno z nich pokroić w kostkę, zmieszać z majonezem i zmiksować na jednolity krem. Drugie pokroić na ćwiartki, a każdą z nich w cienkie plasterki.  Ugotowane, wystudzone warzywa wymieszać z jajkami i kremem z awokado i majonezu. Solić i pieprzyć do smaku. Na górze sałatki ułożyć kawałki pokrojonego awokado, polać sokiem z cytryny i posypać poszatkowanymi ziołami.

Tarta z bobem

Ilości na 8 porcji.

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej graham,
  • 100 g masła,
  • 3 łyżki śmietany Krasnystaw,
  • duża szczypta soli,
  • 1 opakowanie bobu Hortex,
  • 1 opakowanie mini marchewki Hortex,
  • 125 g sera cheddar,
  • 150 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 8 jajek przepiórczych,
  • bazylia Baziółka.

Z mąki, masła, śmietany i soli zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut. Następnie wywałkować go  cienko i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę do tarty. Wstawić do pieca rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10-15 minut aż się przypiecze ( góra i dół).

Bób rozmrozić w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać ze śmietanką ,przyprawić bobem i marchewką. Na podpieczony spód wyłożyć masę z sera i warzyw, na górę wbić  przepiórcze jajka.

Zapiec w piecu ( góra/dół) w 180 stopniach Celsjusza przez kolejne 10-15 minut aż tarta od góry lekko się przyrumieni.

Zupa krem z dynią

Ilości na 8 porcji.

  • 1 opakowanie dyni Hortex
  • 1 opakowanie groszku Hortex
  • 1 opakowanie maślanki Krasnystaw
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta chilli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

W jednym garnku na łyżkę oliwy z oliwek wrzucić wyciśnięty ząbek czosnku, imbir, kurkumę i chilli. Smażyć przez minutę. Dorzucić dynię i dolać odrobinę wody, aby przykryć warzywa. Gotować ok. 10 minut. W drugim garnku na łyżkę oliwy wrzucić posiekaną cebulę, smażyć przez około 5 minut aż się zeszkli, dorzucić groszek i dolać tyle wody, aby przykryć ziarenka. Gotować 10 minut. Następnie obydwie zupy przemiksować (uwaga:  każdą oddzielnie!). Posolić do smaku. Na talerz nalać jedną i drugą zupę tak, aby jak najmniej się połączyły. Polać odrobiną maślanki.

Muffiny z bobem

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka jogurtu Krasnystaw,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kg gotowanego i obranego bobu Hortex,
  • łyżeczka soli,
  • pietruszka i kolendra Baziółka,
  • 2 cebule - pokrojone w kostkę i podsmażone na odrobinie oleju.

Wymieszać wszystkie suche składniki, potem dolać jajko, olej, jogurt, na koniec wmieszać obrany bób i podsmażoną cebulkę. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Nasiona chia z owocami

Ilości na 8 porcji.

  • 200 g nasion chia,
  • 2 l jogurtu Krasnystaw,
  • 1 opakowanie malin Hortex,
  • szczypta szafranu,
  • 1 opakowanie jagód Hortex,
  • 2 soki Leon jabłko-banan-mango.

Nasiona chia dokładnie wymieszać  jogurtem. Maliny ugotować z jedną butelką soku Leon i z szafranem, a jagody z drugą butelką - bez szafranu. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, żeby odparować nadmiar płynu. Nasiona chia z jogurtem nałożyć  do miseczek. Na wierzch nasion wylać trochę uduszonych w soku malin, i trochę jagód.

Galaretka z owocami

Ilości na 12 porcji

  • 2 l soku jabłko-mango Hortex,
  • 4 płaskie łyżeczki agaru,
  • 2 opakowanie jeżyn Hortex.

Do małych miseczek wrzucić po kilka jeżyn. Agar rozpuścić dokładnie w zimnym soku. Następnie ciągle mieszając zagotować sok i gorący wlać do miseczek z jeżynami. Odstawić do wystygnięcia. Agar tężeje już w 32 stopniach Celsjusza.

Mazurek wiśniowy

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki syropu z agawy

Masa:

  • opakowanie wiśni Hortex
  • szczypta szafranu
  • 1/2 l soku jabłkowego Hortex

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 75 ml słodkiej śmietanki Krasnystaw
  • 2 łyżeczki syropu z agawy

Mąkę, masło, żółtka i syrop zagnieść na ciasto. Odstawić na 30 minut do lodówki. Wiśnie gotować w soku jabłkowym z szafranem ok. 20-30 minut na małym ogniu, żeby sok odparował, zgęstniał i stał się bardziej słodki. Ciasto wywałkować i wyłożyć nim posmarowaną masłem formę do ciasta. Piec w piekarniku góra/dół w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut, aż się przyrumieni. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką i syropem w kąpieli wodnej. Na upieczony spód ciasta wylać odparowane wiśnie z szafranem, a wiśnie polać rozpuszczoną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia.

Rolada szpinakowa na słodko

  • opakowanie szpinaku Hortex (rozmrożone i odsączone),
  • 4 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • dodać ubitą pianę.

Piec na natłuszczonym papierze na blasze w temperaturze 200 stopni przez 10 min. Następnie schłodzić.

Rolada:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 300 ml śmietany kremówki Krasnystaw,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka cukru pudru,
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • łyżeczka agar – agar,
  • 0.5 szklanki wody,
  • 2 szklanki malin Hortex.

W letniej wodzie rozmieszać agar–agar (lub żelatynę), zagotować. Ubić śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego. Na koniec przy najmniejszych obrotach miksera dodawać po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru (lub żelatyny).

Sos:

  • 1 szklanka truskawek Hortex,
  • 1 krzaczek bazylii Baziółka- do zrobienia sosu z truskawkami.

Ubić śmietanę z odrobiną soku z cytryny i cukru oraz aromatu waniliowego, na koniec przy najwolniejszych obrotach miksera dodawać po łyżce serek mascarpone i przestudzony roztwór agaru lub żelatyny.

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Blogerki testują produkty wspierających marek. Fot. allaboutlife.pl
Warsztaty takie jak te służą markom do zaprezentowania blogerkom swych produktów nowych produktów. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Blogerki testują produkty wspierających marek. Fot. allaboutlife.pl
Warsztaty takie jak te służą markom do zaprezentowania blogerkom swych produktów nowych produktów. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Najmłodsi testują grę RURKA WODNA. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Najmłodsi testują grę RURKA WODNA. Fot. allaboutlife.pl

Tematy: Dieta, Odchudzanie

Wróć

Materiały powiązane

Nie ma dostępnych aktualności.

Podobne w serwisie

W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com
W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com
Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE
W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE

Jeszcze w dziale

W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com
W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com
Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się światecznymi przepisami. Fot. allaboutlife.pl

VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl
VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl

Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com
Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com

Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com
Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com

Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com
Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com