przez Ryszard Trawiński

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com
Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com

Peganizm: nowa żywieniowa ideologia

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. O co w niej chodzi? Peganizm to połączenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo, polegającej na wykluczeniu produktów przetworzonych i weganizmu, eliminującego z diety produkty zwierzęce.

Paleo bazuje na składnikach naturalnych. W dużej części to mięso, bo nabiał nie jest ulubionym pożywieniem „palmowców” (nabiał ma od lat złą prasę). Weganizm z kolei ideologicznie wyklucza spożywanie mięsa.

Dwie skrajne postawy żywieniowe utworzyły trzecią?

Jak możemy wnioskować, w tej sytuacji peganizm jest skazany na – warzywa. I owszem, warzywa to 3/4 dziennego spożycia. Mleko jest akceptowane, ale może to być mleko od krowy czy kozy, a nie wegańskie wynalazki noszące tę nazwę z przyczyn marketingowych.

Peganizm zakłada czerpanie z darów natury oraz niską kaloryczność. Dopuszcza mięso, ale i to ideologicznie - z wolnego chowu. Możemy to z powodzeniem zaakceptować. Sprawa dobrostanu zwierząt to dla wielu wegan i ich sympatyków – program minimum.

Źródłem tłuszczóworzechy, ryby, nasiona i awokado.

Czego unikamy? Konserw, rafinowanego cukru, glutenu (zawsze religia żywieniowa musi wytknąć coś niekoszernego. W ostatnich latach takim sztandarowym „produktem nieczystym” jest gluten). Zboże i strączkowe również są niemile widziane.

Ciekawe, czy ten wariant pośredni w stosunku do dwóch silnych ideologii żywieniowych obroni się w tym roku. Jego szansą jest unikanie skrajnych restrykcji. Całą resztę możemy sobie zracjonalizować.

Zdrowe tłuszcze – proszę bardzo. Awokado, orzechy, oleje roślinne. Od lat zajmują wysokie pozycje w dietetycznych rankingach. Posiłki oparte na warzywach, owocach, jajkach? W porządku, da się przeżyć. Mięso, ryby – spadają na pozycję uzupełnienia jadłospisu. Możemy to zaakceptować i zracjonalizować – tak było przez tysiąclecia. Mięso było podstawą diety – tylko ludów na to skazanych, na przykład Innuitów. Przeważająca większość ludzi mięso zdobywała rzadko i jadła je „od święta”.

A dla wyznawców najnowszych żywieniowych mitów – mamy i niechęć do glutenu (lekarze przestrzegają przed tym mitem, gluten jest groźny tylko dla chorych na celiakię), i do produktów mlecznych (tu mamy kolejny mit – śmiercionośną laktozę) akceptowane są bardziej produkty z koziego mleka).

Podsumowując – peganizm dostarcza potrzebującym jakiejś żywieniowej ideologii – wariantu mniej restrykcyjnego niż weganizm czy paleo, a także – bardziej bezpiecznego i łatwiejszego do przełknięcia dla lekarzy - dietetyków.

Tematy: Dieta, Odchudzanie

Wróć

Materiały powiązane

Nie ma dostępnych aktualności.

Podobne w serwisie

W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com
W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE
W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE

Jeszcze w dziale

W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com
W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com
Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się światecznymi przepisami. Fot. allaboutlife.pl

VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl
VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl

Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com
Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com

Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com
Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com

Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com
Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com