przez Ryszard Trawiński

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

Jedzmy cebulę. Wspomaga trawienie, obniża poziom cholesterolu

Cebula. Biała, żółta, czerwona (fioletowa) albo zielona. Wszystkie odmiany cebuli to korzyści zdrowotne nie do zlekceważenia. Archeolodzy odkryli ślady cebuli sięgające 5000 roku p.n.e. Podobno w starożytnym Egipcie czczono cebule, ponieważ ich kształt i koncentryczne kręgi symbolizowały… wieczność. W starożytnej Grecji cebula należała do pożądanego jadłospisu. W średniowieczu cebulą płacono za towary i usługi.

Cebula jest źródłem przeciwutleniaczy

Średnia cebula to około 44 kilokalorii. Zaspokaja 20 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C i od 5 do 10 procent - na witaminę B6, kwas foliowy, potas i mangan. Jest za to pełna przeciwutleniaczy, szczególnie w zewnętrznych warstwach. Dostarcza nam kwercetyny, silnego związku przeciwzapalnego.

Chroni przed rakiem?

W badaniu którego wyniki opublikowano w American Journal of Clinical Nutrition naukowcy zbadali związek między spożyciem cebuli i czosnku we Włoszech i Szwajcarii a występowaniem nowotworów. Odkryli, że wśród badanych populacji im więcej cebuli i czosnku spożywano, tym niższa była liczba zachorowań na raka.

Poprawia gęstość kości?

W jednym z badań dotyczących kobiet w wieku okołomenopauzalnym i po menopauzie (50 lat i starszych) stwierdzono powiązanie między spożyciem cebuli a stanem kości. Kobiety, które częściej jadły cebulę, miały większą gęstość kości i obarczone były mniejszym ryzykiem złamania biodra o ponad 20 procent w porównaniu do osób, które cebuli unikały.

Cebula wspomaga zdrowe trawienie

To dlatego, że jest bogata w inulinę, rodzaj błonnika, który działa jak prebiotyk. Prebiotyki służą jako pokarm dla probiotyków - pomagają tym pożytecznym drobnoustrojom rozwijać się. Inulina zapobiega zaparciom, poprawia poziom cukru we krwi, zwiększa wchłanianie składników odżywczych i wspomaga zachować prawidłową gęstość kości. Być może wspomaga utratę wagi - poprzez zmniejszenie apetytu.

Cebula pomaga obniżyć poziom cholesterolu

Interesujące badanie dotyczyło kobiet cierpiących na zespół policystycznych jajników (PCOS). Pacjentki podzielono na dwie grupy. Jednej zaserwowano dietę o wysokiej zawartości cebuli, drugiej dietę o niskiej zawartości cebuli. Po ośmiu tygodniach naukowcy stwierdzili obniżenie poziomu cholesterolu w obu grupach, ale spadek był większy (w tym zmniejszenie złego cholesterolu LDL) u osób spożywających dietę „wysokocebulową”. W innym badaniu obserwowano 24 kobiety z łagodnie podwyższonym cholesterolem i odkryto, że te, które codziennie przez osiem tygodni piły sok cebulowy, obniżyły całkowity poziom cholesterolu, LDL i zmniejszyły obwód w talii w porównaniu do tych, którzy zaserwowani placebo.

Cebula sprawia, że ​​pomidory są dla nas korzystniejsze

Synergia pokarmowa polega na tym, że korzyści płynące ze spożywania dwóch konkretnych pokarmów razem przewyższają korzyści spożywania każdego z nich osobno. Tak wydaje się być w przypadku cebuli i pomidorów. Naukowcy uważają, że związki siarki zawarte w cebuli zwiększają nasze wchłanianie likopenu - przeciwutleniacza zawartego w pomidorach, mającego związek z ochroną przed rakiem i chorobami serca, a także zdrowiem mózgu, kości i oczu.

Badania na zwierzętach sugerują także, że cebula może również pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i wspierać płodność.

Na podstawie health.com

Tematy: Dieta, Odchudzanie, Terapie naturalne

Wróć

Materiały powiązane

Nie ma dostępnych aktualności.

Podobne w serwisie

W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com
W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com
Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com

W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE
W Pink Lobster. Jarek Walczyk, Iwona Niemczewska, Robert Skubisz, Wojciech Harapkiewicz, Monika Ignaciuk, Jarek Owczarczyk, Łukasz Konik i profesor Jaroslaw Dumanowski. Fot. Pink Lobster/PIE

Jeszcze w dziale

W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com
W 2018 roku szacowano, że 64 proc. mężczyzn w Polsce miało wskaźnik BMI powyżej 25. W przypadku kobiet odsetek ten sięgał 49 procent. Fot. pinterest.com

Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com
Dieta pegańska to spodziewana nowa żywieniowa ideologia na rok 2019. T połaczenie dwóch żywieniowych „wyznań” - diety paleo i weganizmu. Fot. pexels.com

Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com
Cebula niezależnie od odmiany jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga trawienie, pomaga obnizyć poziom cholesterolu. Fot. pexels.com

IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się nowoczesnymi przepisami świątecznych potraw. Fot. allaboutlife.pl
IX Warsztaty z Gwiazdą. Warszawa. Katarzyna Stuhr i Monika Mrozowska dzieliły się światecznymi przepisami. Fot. allaboutlife.pl

VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl
VII Warsztaty z Gwiazdą. 28 lutego, Warszawa, Electrolux Taste Center. Fot. allaboutlife.pl

Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com
Kortyzol utrzymamy w ryzach na przykład odpowiednio dozowaną aktywnością fizyczną. Fot. pixabay.com, pexels.com

Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com
Cukier zachowuje się w naszym organizmie niczym narkotyk, więc wyeliminowanie go z diety spowoduje zespół odstawienia. Fot. pexels.com

Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com
Podczas snu wypoczywamy, a organizm regeneruje się i gromadzi energię niezbędną na kolejny dzień. Fot. pexels.com